Lakrits - Fakta och information om Lakrits




Lakrits

Lakrits

Lakrits kommer från roten på en växt som heter lakrits, Glychyrrhiza glabra. Lakritsroten innehåller 2-12 % glykosiden, glycyrrhizin, som ger en söt smak. Glycyrrhizinet i lakritsen är omkring 50 gånger sötare än sackaros som är sötningsmedlet i t.ex. rörsocker. Lakritsroten smakar först sött men övergår så småningom till en viss bitter smak.

Uttalet av lakrits varierar och kallas även för lackrits, lakris eller lackris. Lakritsen används i godis, och som smakförbättrare i mediciner.

Glychyrrhiza Glabra - lakritsrot - Laktris

Gott om Lakrits och lakritsroten

Lakritsbusken blir omkring 1 - 1.5 m hög, har lila eller ljusblå blommor och växer främst kring Medelhavsområdet men även vilt i Kina och Ryssland. De stora producenterna av lakrits i Europa är Italien, Spanien och Turkiet. Den finaste lakritsen anses komma från Kalabrien i Italien.

Lakritsroten härstammar från en baljväxt och lakritsen skördas från tidig vår ända fram till oktober. Innan lakritsen kan tillverkas behöver lakritsroten torka vilket sker i stora högar utomhus. Lakritsroten har en naturligt söt smak och kallas därför också för sötrot.



Lakritsens i historien

Lakritsroten har använts som en läkeväxt i omkring 4000 år. Den grekiska läkekonstens fader Hippokrates prisade lakritsen för dess verkan vid magsår. I Indien har man länge kokat te på lakritsroten för att både lugna magen och själen. På 1500-talet började lakrits säljas på apotek som läkemedel för slemlösning och lugna magar.

Allt om lakrits

Det finns mycket mer att läsa om lakrits här på www.lakrtis.org. Något av allt du kan lära dig om lakrits är:

Mer att läsa om Lakrits