Lakrits - Fakta och information om Lakrits
Lakrits och hälsa

Lakrits & hälsa

Är lakrits nyttigt eller skadligt? Det finns en del forskning gjord på lakrits och lakrits i mindre mängder är bra , hälsosamt och nyttigt. I större mängd är lakrits inte nyttigt utan skadlig, farligt och kan ge upphov till lakritsförgiftning.

Var gränsen för ett skadligt intag av lakrits går variera från individ till individ men rekommendationen är 50 gram lakrits per dag för att alla ska vara på den säkra sidan. Gravida bör inte äta lakrits.

Positiva effekter med lakrits

Glycyrrhizinet i lakrits fungerar bra som slemlösare vid exempelvis hosta eftersom Glycyrrhizinet sänker ytspänningen på slemmet gör att det rinner bättre. Lakrits används därför som medel vid hosta. Lakrits har också använts för behandling av magsår men även har lakritsen använts som läkemedel bid reumatiska sjukdomar.Farligt med lakrits

Negativa effekter med lakrits

Vid större konsumtion av lakrits kan lakritsgodiset ge en laxerande effekt. Studier av också visat att ett stort intag av lakrits under en lång tid ger högre blodtryck och även hjärtbesvär. Lakrits kan också utlösa migränanfall.